כל מה שצריך לדעת על בדיקת CT

בדיקת CT (Computerized Tomography) מהווה את אחת מהבדיקות הרפואיות הנפוצות בעולם הרפואה העכשווי. נהוג לעשות שימוש ב-CT לצורך בדיקה של אזורים שונים בגוף כמו: בית החזה, הבטן, הראש, עמוד השדרה, המפרקים, הגפיים ואזורים נוספים.
הבדיקה מתבססת למעשה על מספר רב של צילומי רנטגן אשר ייעודם לספק תמונות מפורטות של האברים הנבדקים, כאשר רצף הצילומים הצפוף יוצר תמונה מלאה של האזור או האיבר הנבדק ממספר מישורים.
בדיקת CT נחשבת לבדיקה פשוטה, מהירה ובעלת חשיבות גבוהה – למעשה, ישנם מקרים כמו מצבים של דימומים או פגיעות פנימיות, בהם הבדיקה אף יכולה להציל חיים.

באלו מצבים מבצעים בדיקת CT?

  • במצב של חבלה – במקרה כזה, עושים שימוש ב-CT על מנת לשלול דימומים פנימיים, שברים ופגיעות אחרות באיברים פנימיים. במקרים של חבלה משמעותית לרוב המטופל יעבור עם הגעתו לחדר המיון "בדיקת CT כלל גופית בפרוטוקול טראומה".
  • לצורך אבחון של מחלות אף אוזן גרון – באמצעות CT ניתן לבדוק את מערות הפנים, הצוואר והאוזניים.
  • כאבי גב – במקרים מסוימים עושים שימוש בבדיקת CT גב, בכדי לנסות ולבדוק מהו הגורם לכאב. לרוב נשתמש בבדיקת CT להדמיית עמוד השדרה הצווארי, הגבי או המותני במטרה לאתר פתולוגיות שונות לדוגמת פריצת דיסק.
  • צנתור וירטואלי – נהוג לעשות שימוש ב-CT במקרה בו יש חשד לבעיה בכלי הדם המשמשים להזנה של שריר הלב. בבדיקה זו ניתן להתרשם מרמת החסימה של עורקי הלב.
  • כאבי בטן – ישנם מקרים בהם נעשה שימוש ב-CT בטן לצורך אבחון גורמים לכאבי בטן. לדוגמה, בדיקת CT בטן משמשת להערכת דלקת חריפה בתוספתן.
  • נהוג לעשות שימוש ב-CT כאשר קיים חשד או לגידולים או לאבנים בדרכי השתן.
  • אבחן בעיות כלי דם – באמצעות CT  ניתן לאבחן בעיות כמו קרישי דם או פגיעה בדופן כלי הדם.

האם יש צורך בהכנה מוקדמת לבדיקת CT?

יש לקחת בחשבון שבכדי לבצע CT יש צורך לחשוף את האזור בו ממוקם האיבר המצולם. לכן, מומלץ לבוא עם בגדים מעט רחבים ונוחים שניתן בקלות להרים אותם ולחשוף את האזור הרלוונטי.
מומלץ לא להגיע לבדיקה עם תכשיטים, משקפיים או סיכות ראש – מכיוון שהם עלולים לפגוע באיכות התמונות.
ישנם מקרים (כמו לדוגמה מקרה של בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית), אשר מצריכים הכנה מקדימה – במקרה של בדיקה זו, יש לעשות שימוש בתרופות משלשלות על מנת לנקות את המעיים לקראת הבדיקה.בחלק מהמקרים המטופלים מתבקשים להימנע מאוכל ולעיתים גם משתיה מספר שעות לפני הבדיקה – הבקשה נפוצה יותר במקרים של בדיקת CT עם חומר ניגוד.
חשוב לציין שלפני הבדיקה מקבלים לרוב הנחיות מסודרות מהמכון בו הבדיקה מבוצעת – יש לקרוא את ההנחיות השונות וליישם את כולן.

כיצד בדיקת CT מתבצעת?

הבדיקה מתבצעת בחדר ייעודי במצב של שכיבה על גבי מיטת בדיקה – מדובר במיטה אשר מתוכננת להחליק לתוך מכשיר אשר מצלם את המטופל מזוויות שונות. מכיוון שחשוב לא לזוז במהלך הבדיקה, נהוג לעשות שימוש בעזרים שונים אשר יקבעו את המטופל למיטת הטיפול.

במקרים בהם נעשה שימוש בחומר ניגוד דרך הוריד, החומר יוחדר לווריד היד באמצעות צינורית דקה (ישנם גם מקרים בהם חומר הניגוד יינתן באמצעות חוקן, שתיה או דרך השלפוחית).
חשוב להיות מודעים לעובדה כי אומנם המטופל נמצא לבדו בחדר הבדיקה, אך הטכנאי יכול לראות ולשמוע אותו ואף לדבר עמו לאורך כל הבדיקה דרך רמקול, מיקרופון ומצלמה מובנים.

מה חשוב לדעת על חומר הניגוד?

חומר הניגוד אמור לצבוע את כלי הדם ואת הרקמות הרכות ולסייע להצלחת הבדיקה. החומר מכיל יוד והוא נחשב כבטיחותי לשימוש. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם השימוש בחומר עלול לגרום לתגובה אלרגית (לרוב מדובר בתגובה קלה, אך ישנם מקרים נדירים בהם התגובה יכולה להיות גם קשה) – לכן, אם ידועה רגישות לחומר הניגוד, אם יש בעיות כאלו ואחרות בתפקודי הכליות או במידה וישנה אלרגיה כלשהי, חשוב לציין את הנושא הזה בטרם הבדיקה – במידת הצורך תיבחן אופציה חלופית.

איך מרגישים לאחר הבדיקה?

בדיקת CT נחשבת לבדיקה מהירה, קלה ונטולת כאב. ישנם מקרים בהם תורגש אי נעימות מסוימת הנובעת מהצורך לשכב ללא תזוזה לאורך הצילומים.
במקרים בהם הבדיקה מתבצעת עם חומר ניגוד, המטופל עלול להרגיש תחושת חום וטעם לוואי בפה – מדובר בתחושות אשר לרוב חולפות אחרי מספר דקות. במקרים בהם המטופלים יפתחו גירוד או פריחה כתוצאה מהשימוש בחומר ניגוד, הם עתידים לקבל טיפול תרופתי מתאים.
לאחר סיום הבדיקה ניתן לחזור לשגרה רגילה. במקרים בהם הבדיקה בוצעה עם שימוש בחומר ניגוד – במקרה שכזה, כדאי לעקוב וליישם את ההנחיות אשר יינתנו על ידי מבצע הבדיקה.  

מי אחראי על פיענוח תוצאות הבדיקה?

מי שמפענח את הבדיקה הוא רופא אשר תחום ההתמחות שלו היא רדיולוגיה, שהינו רופא המתמחה באופן פרטני בפיענוח בדיקות הדמיה – בכדי לפענח בדיקות CT יש צורך בניסיון רב וברמת מיומנות גבוהה במיוחד.
הרדיולוג מנתח את הצילומים אשר התקבלו מבדיקת ה-CT ושולח את הפענוח שלו לבדיקה, לרוב ניתן לקבל את התשובה באופן ישיר, דרך הממשק האלקטרוני או האפליקציה של קופת החולים אליה המטופל משתייך.
בכדי לקבל ניתוח מפורט וברור של תוצאות הבדיקה, יש לגשת לרופא אשר הפנה את המטופל לבדיקה (ניתן לעבור בדיקת CT רק עם הפניה).
חשוב לציין, שכאשר הבדיקה מתבצעת באופן פרטי לרוב התוצאות יתקבלו באופן מהיר יותר. כמו כן, חשוב לשים לב שבכל הנוגע לפענוח – הניסיון והמקצועיות של המפענח הינם קריטיים לאיכות הבדיקה, שכן מפענח לא מנוסה עשוי לפספס ממצאים חשובים או להתייחס אליהם בצורה שגויה.

לסיכום, בדיקת CT היא בדיקה מהירה, יעילה ולא פולשנית, אשר טומנת בחובה יתרונות רבים וכאמור, במקרים מסוימים בכוחה גם להציל חיים עם פענוח נכון ומדויק.
כמובן, שבכדי ליהנות מכל היתרונות של הבדיקה, קיימת חשיבות גבוהה ליישם את כל ההנחיות הניתנות לגבי ההתנהלות לפני הבדיקה, במהלכה ולאחריה – וחשיבות גבוהה אף יותר לניסיונו ומקצועיותו של מפענח הבדיקה.

כתבות נוספות

חושדים ברשלנות רפואית? השאירו פרטים לקבלת ייעוץ ראשוני!

כתובת

הפלך 7, תל אביב
השאירו פרטים

צור קשר

או