כל מה שצריך לדעת על בדיקת MRI

מהי בדיקת MRI?

בדיקת או סריקת MRI (Magnetic Resonance Imaging), הינה בדיקה רפואית אבחנתית, המשתמשת בשדות מגנטיים חזקים ובגלי רדיו על מנת ליצר תמונות מפורטות של המבנים הפנימיים של הגוף. ניתן להשתמש בבדיקת MRI להדמיה של המוח, עמוד השדרה, המפרקים, הבטן, האגן ושאר חלקי הגוף.

באלו מצבים מבצעים בדיקת MRI?

בדיקות MRI משמשות בדרך כלל לאבחון מגוון מצבים רפואיים, לדוגמה:

  • הפרעות במוח ובמערכת העצבים – כגון שבץ מוחי, טרשת נפוצה וגידולים מוחיים.
  • פציעות ומחלות של חוט השדרה – כגון פריצת דיסק, היצרות בעמוד השדרה וגידולים בעמוד השדרה.
  • בעיות מפרקים – כגון דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית ופציעות רצועות או גידים.
  • סרטן – לרבות איתור ו- staging (קביעת שלב) גידולים, וכן ניטור השפעת הטיפול ומעקב אחר התקדמות או נסיגה של הגידול.
  • הדמיית שד – כחלק ממעקב שגרתי בנשים מסוימות או במידה וקיים גוש שישנו קושי להדגים באמצעות ממוגרפיה ואולטרסאונד בלבד.
  • בעיות לב וכלי דם – כגון כלי דם חסומים, מפרצת ונזק ללב כתוצאה מהתקף לב.
  • מחלות כבד וכיס מרה, כגון שחמת, גידולי כבד וחסימות דרכי מרה.
  • הדמיה באישה בהריון (אשר לא יכולה לבצע בדיקת CT לאור קרינה מייננת) – בהינתן מצב רפואי שאינו סובל דיחוי לאחר הלידה או בהינתן צורך בהדמיה מדויקת יותר של איברי העובר לשם אבחון וטיפול.

מהם היתרונות של בדיקת MRI?

מכונות אולטרסאונד משתמשות ב"מתמר", אשר מונח על העור ופולט גלי קול בתדר גבוה לתוך הגוף. גלי הקול "מתנגשים" באיברים והרקמות בתוך הגוף ומוחזרים חזרה לכיוון ה"מתמר", ובהתאם לצפיפות האיברים השונים נוצרת תמונה (הנקראת תמונה סונוגרפית) בזמן אמת, אותה ניתן לראות על מסך המכשיר או להדפיסה. הטכנולוגיה מאחורי הדמיית אולטרסאונד מבוססת על עקרונות הפיזיקה של גלי קול. מדובר בבדיקה דינמית, כלומר – ניתן לראות תמונה או סרטון. נשתמש בסרטון כשנרצה למשל להעריך את תנועות העובר או את תפקוד הלב.

כיצד בדיקת ה-MRI מתבצעת?

במהלך בדיקת MRI תתבקשו לשכב על שולחן שיגלוש לתוך מכשיר ה-MRI. המכשיר מכיל מגנט רב עוצמה המייצר שדה מגנטי חזק. לאחר מכן מופנים גלי רדיו לגוף, אשר גורמים לאטומי המימן בתאי הגוף לפלוט אות – אשר בתורו נקלט על ידי המכשיר ליצירת תמונות של המבנים הפנימיים של הגוף. בהיותכם שכובים בתוך מכשיר ה-MRI חשוב לנסות ולא לזוז, על מנת שתתקבל תמונה באיכות טובה דיה. יש לקחת בחשבון שבעת יצירת השדה המגנטי המכשיר מרעיש, מדובר בצליל של דפיקות ונקישות – וזהו רעש הפעולה התקין של המכשיר, אין מה להיבהל.

למה לצפות במהלך סריקת MRI?

לפני סריקת ה-MRI, תתבקשו להסיר כל חפצי מתכת שעל גופכם או בגדיכם, לרבות תכשיטים, שעונים וסיכות שיער. ייתכן שתתבקש גם להחליף לחלוק בית חולים, בהינתן ביגוד עם מרכיבים מתכתיים שמפריעים לבדיקה. כאמור תישכבו על שולחן הבדיקה, אשר יגלוש לתוך המכשיר. יתכן ותקבלו אטמי אוזניים או אוזניות שיעזרו לחסום את הרעש החזק שמייצר המכשיר. ההליך אורך בדרך כלל בין 30 ל-60 דקות, כאשר לכל אורך הבדיקה הטכנאי הבודק יכול לשמוע אתכם ולדבר אליכם, כך שאתם לא לבד.

האם לבדיקה יש תופעות לוואי או סיכונים?

בדומה לבדיקת האולטרסאונד ובניגוד לצילומי רנטגן או CT, אין סיכון לחשיפה לקרינה מזיקה במהלך בדיקת MRI. עם זאת, בשל השימוש במגנט רב עוצמה לבדיקה מגבלות משל עצמה בהינתן נוכחות של מתכות שונות בגוף בצורה זו או אחרת. לדוגמה, בהינתן רסיסי מתכת בגוף או קיבועי ממתכות מתמגנטות – לא תמיד ניתן יהיה לבצע את הבדיקה (כתלות במיקום, סוג המתכת וחשיבות הבדיקה), שכן היא יכולה להוביל לתנועת המתכון ולפגיעה פיזית ועל כן בהינתן קיבוע מתכתי או רסיסים – יש ליידע את הצוות המטפל. בנוסף, מכשירים רפואיים שונים כדוגמת קוצב לב (או כל מכשיר אלקטרוני מושתל אחר) מגבילים גם כן, שכן תפקודם יכול להיפגע במהלך הבדיקה. בדומה לבדיקת CT, גם בבדיקת MRI יתכן שימוש בחומר ניגוד (הנקר גדוליניום), אשר יכול להוביל לתגובה אלרגית ובאופן כללי אינו מומלץ לשימוש במטופלים הסובלים מתפקוד כלייתי לקוי. אחרי הבדיקה אמורים להרגיש מצוין ולחזור לשגרה באופן מיידי.

האם נדרשת הכנה לבדיקה?

לעיתים יש צורך בצום, לרוב כתלות במכון הבודק, ויש לבדוק זאת מולו טרם ההגעה לבדיקה. בנוסף, רצוי להגיע לבדיקת MRI בבגדים ללא מתכות וכן להסיר תכשיטי מתכת, סיכות מהשיער וחפצים מתכתיים מהכיסים. בדומה לבדיקת CT, במידה ומשתמשים בחומר ניגוד – תתבקשו להגיע עם תוצאות בדיקות דם עדכניות לתפקודי כליה (קריאטינין). כאמור, חשוב לעדכן מראש את הצוות המטפל על הימצאות של מתכות שונות בגוף – כדוגמת קוצב לב, סטנט בכלי דם, שתלים קוכליארים, משאבת אינסולין, מפרק מלאכותי, קיבוע מתכתי או רסיסים.

מי אחראי על פיענוח תוצאות הבדיקה?

בדומה לבדיקת CT, התמונות המיוצרות על ידי ההליך מנותחות ומתפרשות בדרך כלל על ידי רדיולוג, שהוא רופא שעבר התמחות בפענוח בדיקות הדמיה. הרדיולוג יבדוק את התמונות ויחפש חריגות או סימנים לאבחנות רפואיות שונות. לאחר מכן הרדיולוג ימסור דוח על ממצאיו לרופא שהזמין את הבדיקה, אשר לאחר מכן ישתמש במידע כדי לסייע באבחון ולטפל במצב הרפואי שבגינו מבצעים את הבדיקה. חשוב לציין שהפירוש של בדיקות הדמיה רפואיות כמו סריקות MRI או CT הוא תהליך מורכב הדורש הכשרה ומומחיות מיוחדים, ותמיד עדיף לפנות לייעוץ של איש מקצוע רפואי מוסמך שיעזור לפרש את התוצאות. בדומה לבדיקת CT – גם בבדיקת MRI ישנה חשיבות למיומנותו של המפענח.

לסיכום, בדיקת MRI היא בדיקה אבחנתית פשוטה המשתמשת בשדות מגנטיים חזקים ובגלי רדיו על מנת ליצור תמונות מפורטות של המבנים הפנימיים של הגוף. מדובר בהליך לא פולשני וללא כאבים שניתן להשתמש בו כדי לאבחן מגוון רחב של מצבים רפואיים. חשוב ליידע את הצוות המטפל אם יש לך שתלי מתכת שונים או חפצים מתכתיים אחרים בגופך לפני ביצוע הבדיקה.

כתבות נוספות

חושדים ברשלנות רפואית? השאירו פרטים לקבלת ייעוץ ראשוני!

כתובת

הפלך 7, תל אביב
השאירו פרטים

צור קשר

או